Suomen parhaat nähtävyydet, osa 2:

Ahvenanmaa ja Turun saaristo

Ahvenanmaan saaristo on loistava paikka rauhasta pitäville ihmisille

Ahvenanmaa on autonominen saari Suomen ja Ruotsin välillä, Turun edustalla. Pääasiassa ruotsinkielisessä maakunnassa sijaitseva Ahvenanmaa koostuu muutamasta suuresta saaresta ja lähes 10 000 pienestä saaresta. Ahvenanmaalla on ainutlaatuinen historia, joka ei ole kaikille suomalaisillekaan aivan tuttu. Ruotsi myönsi Ahvenanmaan Venäjälle vuonna 1809. Vuonna 1854 Ison-Britannian ja Ranskan yhdistämät laivastot ottivat saaret väkivaltaisesti haltuunsa tuhoamalla linnoituksen ja miehittämällä Ahvenanmaan kuuluisassa Oolannin sodassa.

Sen jälkeen koko saaristo demilitarisoitiin, jonka sopimus pätee yhä tänäkin päivänä. Ahvenanmaalla asuu noin 27 500 ihmistä joista noin 11 000 asuu Maarianhaminan pääkaupungissa. Saarten päätoimiala on aina ollut merenkulku ja kauppa, joten merimuseo, museolaiva Pommern ja Maarianhaminan merikortteli ovat näkemisen arvoisia kohteita ymmärtääksesi Ahvenanmaan kirjavaa historiaa. 

Ahvenanmaan saaristo on karua mutta kaunista – siellä voi helposti viettää päiviä vaikka omalla veneellä matkustaen. Lautat, veneristeilyt ja kalastusretket ovat varmasti antoisia kokemuksia sisämaassa elämänsä asustaneelle suomalaiselle.

Myös Turun saaristo on näkemisen arvoinen. Paraisten ja Kemiönsaaren alueella sijaitseva 20 000:n saaren rykelmää yhdistää Saariston rengastie, jota pitkin pääsee kulkemaan autolla. Matkailutie vie halki upeiden luonnonmaisemien ja kulttuurillisten kohteiden. Mm. Nauvon saari ihastuttaa varmasti retkeilijää, sekä Paraisten alueen hienot lomakohteet.

Turun vanha kaupunki ja Turun linna

Turun linnan ympäristössä on mukavaa viettää aikaa

Turku on maan vanhin kaupunki ja vuoteen 1812 saakka maamme pääkaupunki. Turku sijaitsee Perämeren rannalla, Aurajoen suulla. Historiallisesti Turku on aina sijainnut merkittävällä alueella, jolla on käyty paljon taisteluita ja valloitusretkiä. Ruotsin viikingien seuraajat purkautuivat 1200-luvulla ja pyrkivät valloittamaan nykyisen Suomen. 

Kahdeksan vuosisadan kattavalla historiallaan se on nykyään Suomen perinteisin keskiaikainen kaupunki. Upeiden ja näyttävien keskiaikaisten rakennusten lisäksi löydät esimerkkejä jugend-tyylisestä ja modernimmasta arkkitehtuurista, kuten Woldemar Baeckmanin Sibelius-museo.

Aurajoki on kaupungin keskipiste, jossa lipuu historiallisilla veneitä, joista osa on muutettu ravintoloiksi. Kesällä paikalliset kokoontuvat iltaisin joen varrelle piknikille, ja talvella siitä tulee jättimäinen luistinrata. Joen koillispuolella on kaupallinen keskus, Kauppatori mahtavan ortodoksisen kirkkonsa kanssa. Vastakkaisella rannalla keskiaikainen katedraali, Tuomiokirkko, nousee suuren aukion yläpuolelle. Se on massiivinen myöhäisromaanisessa tyylisessä rakennettu tiilikirkko, joka sisältää goottilaisia ​​ja renessanssin ajan tyypillisiä lisäyksiä.

Kirkon massiivinen 97 metrin korkea torni hallitsee koko kaupungin kattoja. Juhannuksen aikoihin voit törmätä Keskiaikaiseen Festivaaliin, jossa myydään keskiaikaisia herkkuja, miekkoja, koriste-esineitä ja pidetään esityksiä miekkailusta keskiaikaiseen musiikkiin. Silloin kaupungin vanha osa matkaa ajassa taaksepäin, kun ihmiset ovat pukeutuneita keskiaikaisiin vaatteisiin ja keskaikaisen torin tyypilliset kojut täyttävät kadut.

Porvoo on vanha kulttuurikeskus

Suomen toiseksi vanhin kaupunki, Porvoo on noin 50 kilometriä Helsingistä itään. Porvoo nousee viehättävästä joen rannasta pienillä punaisilla puurakennuksillaan. Porvoo ihastuttaa viehättävillä vanhojen kaduillaan ja värikkäillä puutaloillaan. Kaupungin kattava mäen huipulla on keskiaikainen, kaunis tuomiokirkko. Kirkon kohokohtia ovat koristeelliset keskiaikaiset tuolit ja seinämaalaukset, jotka ovat peräisin 1500-luvulta.

Porvoon joen varrella sijaitsee Kauppatori, jossa on kaksi kokemisen arvoista museota. Yhdessä on näyttelyitä paikallisesta historiasta, ja toisessa, Edelfelt-Vallgren -museossa on kiinnitetty erityistä huomiota jugend-liikkeen kiehtomiin ihmisiin. Museossa on huonekaluja, keramiikkaa ja muita teoksia useilta taiteilijoilta, jotka muodostivat taiteen ytimen Suomessa 1900-luvun vaihteessa.