Lappi on elämyksiä täynnä – nämä paikat kannattaa jokaisen nähdä kerran elämässään

Kokoluokaltaan valtava ja harvaan asuttu Lappi on melkein kolmasosa koko Suomen pinta-alasta. Kokoluokaltaan huolimatta lapissa asuu vain noin viisi prosenttia koko Suomen väestöstä. Väestötiheydeltään se on maailman mittakaavalla erittäin vähän. 

Ylläs on suosittu kohde turistien keskuudessa muttei aivan yllä parhaimpien paikkojen listalle

Suomalaiset monesti aliarvioivat Lappia matkakohteena. Se on maailman pohjoisimpia asuttuja alueita, ja lämpötilaltaan se olisi lähellä Siperian -40 asteen pakkasia ilman Golf-virran tuomaa lämpöä. Muilla arktisilla alueilla eläminen on jo vaikeaa, puhumattakaan matkustamisesta ja turistivetoisuudesta.

Vielä alle kaksisataa vuotta sitten Lapissa ei juuri puhuttu suomea. Lappi oli mystinen saamelaisten, tunturien ja noitarumpujen maa. Tuohon aikaan Lappi kuului vielä kovin tuntemattomalle alkuperäiskansalle, saamelelaisille. 

Nykyään Lappi on Suomen tunnetuimpia alueita matkakohteina. Lapin tunturit, laskettelukeskukset, turistikeskittymät ja silti kovin jylhät ja yksinäiset maisemat sulautuvat sopusuhtaisesti yhteen.

Turistikeskittymien kasvusta huolimatta lapissa riittää edelleen tilaa ja rauhaa yksityisyyttä kaipaavalle vaeltajallekin. Suositut vaellusreitit tunturien ja vaarojen halki kestävät satoja kilometrejä, joten käveltävä ja nähtävä ei ihan heti lopu.

Lapin parhaat nähtävyydet

Monen kaukaa Suomeen matkustavan mielestä Lapin lumous on siinä, ettei ympärillään näe muuta kuin silminkantamattomiin jatkuvaa avaraa ja tyhjää, jylhän yksinkertaista luontoa. Luonnollisesti kaiken tämän avaruuden ja tyhjyyden ihailuun parhaita paikkoja ovat Lapin tunturit. Upeimmat niistä sijaitsevat Käsivarsi-Lapin alueella. Tuntureista suosituin ja korkein on Halti, maisemaltaan kaunein monen mielestä on Saana ja lasketteluominaisuuksiltaan suosituimmaksi nousee useimmiten Rukatunturi tai Levi.

Muita suuria nähtävyyksiä Lapissa ovat esimerkiksi:

Inarinjärvi

Inari on kalastajien suuressa suosiossa

Inarijärvi on Suomen suurin makean veden alue eli järvi. Se on saamelaisten muinaisia pyhiä paikkoja. Inarijärvio on parhaimmillaan kesällä, kun järvi on sula ja puut puhkeavat lehtiin, mutta myös talvella Inarijärvi tuo iloa ja kokemuksia. Moottorikelkkasafarit, Husky-ajelut ja pilkkimisretket ovat ikimuistoisia elämyksiä niitä etsiville. 

Tenojoki

Tenojoki on erityisen tunnettu Euroopan parhaana lohijokena. Siellä parhaissa paikoisa näköpiirissä ei ole ollenkaan ihmisiä. Tenojoesta voi nostaa mitä suurempia lohia, ja ne tuntuvat suorastaan hyppivän haaveihin perhokalastajien kalajutuissa. Tenojoella voi myös tehdä muutakin kuin kalastaa. Telttailu ja retkeily on siellä elämyksellistä, ja kesäisin joella voi kalastuksen lisäksi ajaa vuokrattavilla vesijeteillä sekä harrastaa vesihiihtoa.

Levi

Levillä voi laskettelun lisäksi myös hiihtää

Levin hiihtokeskus on vuosien saatossa kasvanut valtaviin mittoihin. Siellä käy vuosittain jo melkein 800 000 matkailijaa, joista lähes puolet on ulkomailta. Matkailijoiden viihdytykseksi levillä on Lapin parhaimpia valikoimia erilaisia aktiviteettejä opaskierroksista extreme-kelkkailuun ja hurjiin laskettelurinteisiin, joissa kokeneemmalla alkaa helposti puntti tutista.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa kuuluu Suomen ehdottomasti suosituimpiin ulkoilu- ja eräilykohteisiin. Valtava, vara ja karu erämaa tarjoaa upottavia aapasoita ja avotuntureita silmänkantamattomiin.

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsee mm. Joulupukin kotipaikka Korvatunturi, Sokosti, ja Luirojärvi. 

Urho Kekkosen kansallispuisto ulottuu Saariselän, Tankavaaran ja Savukosken eräilyalueille. Purojen vesi on useimmissa paikoissa täysin juomakelpoista, ja vaellusreitit pääosin helppoja. Yön yli vaeltavan helpotukseksi kansallispuiston uumenista löytyy lukuisia autiotupia, joiden etikettiä noudattamalla jokainen unta tarvitseva pääsee majoittumaan tupiin yön yli. Kunhan muistat olla kohtelias ja kunnioittaa muita, saat varmasti autiotuvista hyvän kokemuksen!