Suomen parhaat nähtävyydet, osa 1: Helsinki

Tässä listassa esittelemme jotain Suomen parhaita nähtävyyksiä. Lista ei ole missään tietyssä järjestyksessä, mutta nämä paikat mielestämme jokaisen Suomessa matkustavan tulisi nähdä ainakin kerran elämässään. Listaan mahtuu kaupunkikohteita, luontoa, maaseutua ja jylhiä maisemia. Olit sitten kotoisin kaupungista tai maaseudulta, nämä matkailukohteet ja nähtävyydet kuuluu yleissivistykseen!

Suomenlinna

Suomenlinna on loistava kohde kesäisille turisteille

Suomenlinna on maailman suurimpia merellä sijaitsevia linnoituksia. Varmasti suomen tunnetuin linna sijaitsee noin 15 minuutin lauttamatkan päästä Helsingin Kauppatorilta. Miniristeilyn aikana pääset näkemään upeaa Helsingin alueen saaristoa karuine kallioineen ja hulppeine huviloineen. 

Kun pääset kohteeseen, odottaa sinua upeat muurit ja Suomenlinnan pihat. Kohteessa voikin helposti vierähtää vaikka koko päivä, sillä Suomenlinnassa on runsaasti lääniä ja nähtävää. Suomenlinnassa on myös esillä 250 tonnia painava Vesikko-sukellusvene, Suomen ainoa käytössä ollut sukellusvene toisen maailmansodan aikaan. Suomenlinnassa on myös kesäteatteri, jossa näytöksiä pidetään kesäisin lukuisina päivinä.

Suomenlinna on vuonna 1837 rakennettu linnoitus Venäjän uhkaa vastaan. Venäjä kuitenkin valtasi Suomen, ja myös Suomenlinnan. Suomenlinnassa näkyy yhä venäläisten vaikutus, etenkin Nukketeatterissa jossa on esillä venäläisten kartanonherrojen lasten nukkeja 1800-luvulta.

Kauppatori ja Esplanadi

Esplanadin puisto on suosittu paikka pitää piknikkiä

Helsingin satama on olennainen osa kaupunkia, jonka tärkeistä suurin osa kerääntyy sen ympärille. Se on myös suosittu tapaamispaikka, jossa sijaitsevat paikallisten viljelijöiden, käsityöläisten, elintarvikkeiden tuottajien ja kalastajien ulkomarkkinat. Markkinoilta voit ostaa vaikka kalaa suoraan kalastajien veneistä. Kauppatorilla voit haistaa lohikeiton tuoksun ja nähdä vuodenajasta riippuen kypsien marjojen sateenkaaren tai metsästä kerättyjen sienten täyttämät korit. Historiallisen vuoden 1889 kauppahallissa törmäät lukuisiin kiinteisiin kojuihin, ja ulkomarkkinat ovat ympäri vuoden kestävä tunnelmallinen perinne.

Kauppatorin vierestä venyttyy pitkälle yltävä Esplanadi on paikka, johon koko kaupunki näyttää kokoontuneen pitkinä ja valoisina kesäiltoina. Puiden reunustaman kävelykadun reunustavat tyylikkäät rakennukset ja muotiliikkeet. “Espalla” sijaitsee myös Kappeli-ravintola, jonka terassi on erityisen suosittu kesäiltoina. Terasseilla voit kuulla livemusiikkia ja nauttia tyylikkäitä cocktaileja. Keskellä Esplanadia Eliel Saarisen suunnittelema suihkulähde korostaa näyttävästi Havis Amandan patsasta, tuota Helsingin upeaa symbolia.

Joulukuussa koko Esplanadi on täynnä kojuja, joissa myydään kauniita paikallisia käsitöitä ja kauden ruokia. Helsingin epätavallisin museo, Katumuseo, kiipeää kauppatorilta Senaatintorille, edeten yhden korttelin kerrallaan aina 1800-luvun alusta 1930-luvulle. Rakennusten julkisivut, pinnat, katuvalot, postilaatikot ja puhelinkopit kehittyvät historiallisen ajanjakson myötä. Kauppatorilla ja Esplanadilla riittää ihmeteltävää ja tutkittavaa.

Helsingin kirkot

Helsingissä on kolme kirkkoa, jotka jokaisen tulisi nähdä. Kaksi näistä ovat upeita katedraaleja, ja kolmas moderni arkkitehtuuriltaan huimaavan tyylikäs kivikirkko.

Uspenskin katedraali nousee dramaattisesti Helsingin sataman itäpuolen yläpuolelle, ja sen 13 vihreän tornin päässä ovat tunnusomaiset kultakupolit. Katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko, jonka sisätilat hehkuvat kullalla, ikoneilla, risteillä, alttarilla ja komplekseilla kaarilla. Katedraali palvelee Helsingin suurta ortodoksista ja venäläistä väestöä. Katedraaliin myös vierailijat ovat aina tervetulleita. 

Uusklassieeen tyyliin rakennettu Helsingin tuomiokirkko on varmasti tunnetumpia nähtävyyksiä pääkaupungissa. 1800-luvun alkupuolen katedraalin korkea vihreä kupoli ja leveät portaat muodostavat Senaatintorin majesteettisen keskipisteen. 

Temppelinaukion kirkko on Helsingin kirkoista uusin ja nykyaikaisita kirkoista Suomen  tunnetuin. Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema kivikirkko on upea pyöreän luolamaisella rakenteellaan. Kuparin ja betonin luoma akustiikka on päätä huimaava.